Verhaalhalen.jouwweb.nl
Home » Columns » Whizzkid?

Whizzkid?

Bekend is dat kinderen in hun onbevangenheid zich het gebruik van de computer snel eigen maken. Een voorbeeld is mijn zesjarig buurjongetje Kai. Hij waait af en toe aan en mag dan een spelletje op mijn computer spelen. Hij heeft slechts elementaire kennis van het lezen, maar het is verbazingwekkend hoe hij soepel over het toetsenbord manoeuvreert. Onlangs gebeurde er iets, waardoor ik even dacht dat hij een whizzkid was. Of was het meer een toevalstreffer?


Van een overleden kennis heb ik bestanden, die zijn weduwe en zijn kinderen graag zouden willen openen. Dat is hen tot nu toe niet gelukt. Opmerkelijk, omdat een van de zonen een afgestudeerde ICT'er is. Het betreft afbeeldingen in diverse beeldformaten, die je met een willekeurig fotoprogramma zou kunnen bekijken. Maar ja... die versleuteling. Juist omdat ik de computer voornamelijk gebruik om met tekenprogramma's te stoeien, had de weduwe bedacht dat ik maar eens naar al die plaatjes moest kijken. Vererend voor iemand, die nog net geen digibeet is.
 
Wel, dat heb ik vruchteloos geprobeerd tot uit onverwachte hoek de oplossing werd aangedragen.
 
Kai vroeg namelijk of hij een spelletje vanaf mijn computer mocht kopiëren. Ik stemde erin toe en zette de gewenste "game" op de USB-stick, die al in mijn systeemkast stak. Kai ging daar blij mee naar huis en kwam niet al te lang daarna alweer terug om de USB-stick keurig terug te geven.
"Er staan allemaal losse plaatjes op", wist hij mij te vertellen.
"Hoe kan je dat gezien hebben", was mijn eerste reactie "want ik krijg ze op mijn computer niet open".
"Je moet hem ook niet op de computer bekijken!", lichtte Kai toe "ik heb de USB-stick in mijn DVD-spelertje gestoken en wat er op stond op de tv bekeken".
 
Kai had van een eerdere gelegenheid onthouden dat mijn eigen DVD-speler geen USB-aansluiting bezat. Hij had daarom zijn eigen toestel, een simpele Telefunken van pak-'m-beet € 30, misschien € 40 meegenomen om mij het wonder te demonstreren.
 
En warempel, ik zag op mijn tv-scherm wat minder esthetische foto's van mijn overleden kennis. Niets bijzonders of schokkends, maar ik kan me voorstellen dat hij strandfoto's van hem en zijn vrouw discreet wilde opslaan. Zij zijn beiden - om het zomaar uit te drukken - zeer gewichtige lieden. Te zien waren vele kilo's - op een Spaans strand geroosterd - welvaartvlees. Dat alles samengeperst in XXXL-badkleding, die nauwelijks in staat was om de massa bij elkaar te houden. Laten we zo zeggen, zoiets zet een touroperator niet in een wervende catalogus. Daarnaast waren er - toch interessant voor de boekhouding van de weduwe - talloze "screencaptures", schermafbeeldingen van financiële overzichten.
 
Maar het opmerkelijkste was de ontdekking door een zesjarige hoe ogenschijnlijk niet te ontsleutelen bestanden, zichtbaar kunnen worden gemaakt. Nodig is een simpele DVD-speler van de Blokker, televisie aan en vergaap je aan de ontsleutelde plaatjes. 


We weten uit de berichtgeving in de media, dat misdaadverslaggever John v.d.H., de politie en het Nederlands Forensisch Instituut niet alle plaatjes van de beruchte Robert M. hebben zichtbaar gemaakt. Men heeft voldoende stuitend materiaal ontdekt om hem te veroordelen. Maar intrigerend is het gedeelte dat nog steeds niet is geopend!
 
De methode van Kai is doorgegeven aan het NFI met de mededeling dat talloze encryptieprogramma's, die veel worden gebruikt (ook door de overheid) met een DVD-speler de beveiliging verliezen. Kai kraakt ze. In een vriendelijke reactie van het NFI, deelde dat eerbiedwaardige instituut mee, dat deze methode daar niet bekend was. Verdere reacties bleven uit, zelfs toen ik aansluitend de encryptieprogramma’s doorgaf, die ik ondertussen op deze manier heb uitgetest
 
Er zijn programma's die wel in staat zijn om afbeeldingen en video's onzichtbaar te houden op de gebruikte Telefunken DVD-speler. Maar dan blijven er nog talloze populaire (vaak gratis) encryptieprogramma's over. Helaas blijken die helemaal niet de veiligheid te bieden zoals wordt aangenomen. Met Kai's DVD-speler heb ik de ene na de andere versleutelde afbeelding en video-opname zichtbaar kunnen maken. Die waren officieel beveiligd met populaire encryptieprogramma’s!
 
Aangezien overheidsdienaren eerder al de aandacht trokken door af en toe USB-sticks te verliezen, is dit een zorgwekkende zaak.
 
Of het NFI iets nuttigs met deze informatie doet, is mij niet duidelijk. De fameuze misdaadverslaggever blijkt onbereikbaar, ofschoon zijn naam veelvuldig op het Internet wordt genoemd. De landelijke krant, waar hij zijn werkzaamheden verricht, heb ik gevraagd hoe ik deze tip aan hem kon doorsluizen. Men zou nog wel contact met mij opnemen. Niet dus. Op een speciale website over misdaadverslaggeving, kan je ook tips achter laten. Gedaan, maar lou loene!

Ondertussen delen met een zekere regelmaat deskundigen op de tv mee, dat ze - ondanks dure opsporingsmethoden - nog steeds niet alle in beslag genomen beeldmateriaal van Robert M. kunnen ontcijferen.
 
Het kan echter voor een dikke € 30!

29 juli 2012